Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci.
Szkolna stołówka - miejsce, do którego uczniowie ruszają tłumnie w momencie, kiedy zabrzmi dzwonek rozpoczynający przerwę obiadową. Jej przeznaczenie jest jasne – w stołówce dzieci mają zjeść główny posiłek dnia. Natomiast zapominamy, że jest to także przestrzeń, w której uczniowie się spotykają, nawiązują i podtrzymują relacje, uczą się zachowań związanych z jedzeniem posiłków poza domem, w innym środowisku niż rodzina. Stołówka powinna być więc miejscem przyjaznym i bezpiecznym, do którego najmłodsi będą chętnie przychodzić, by spożyć posiłek i wspólnie spędzić czas. Jakie czynniki decydują o tym, że stołówka będzie takim extra miejscem?
W Polsce marnuje się 9 milionów ton żywności rocznie. W tej górze jedzenia znajdują się także szkolne posiłki. Trafiają tam, bo dzieci nie mają wystarczająco dużo czasu na ich zjedzenie, a funkcjonowanie szkolnych stołówek dalekie jest od ideału. O marnowaniu żywności w szkołach rozmawiamy z Markiem Borowskim, prezesem Federacji Polskich Banków Żywności, która jest partnerem społecznym programu „Extra Szkolna Stołówka”.
Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują – czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście – o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Proponujemy jednak pójść o krok dalej i poeksperymentować w kuchni, przygotowując domowe, pyszne burgery. Nie zawsze ich podstawowym składnikiem musi być kotlet z siekanej wołowiny! Przełóżmy ulubioną bułkę różnymi domowymi smakołykami, a być może nadamy burgerom zupełnie nową jakość! Sięgnij po niezawodną garść inspiracji.
W dniach 24-26 maja 2018 r. w Kazimierzu Dolnym odbędzie się II Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Alergologia i Immunodermatologia Dzieci i Dorosłych”. Obecność na wydarzeniu potwierdziło wielu specjalistów z dziedziny alergologii, immunologii i dermatologii.
Temat toalety nieczęsto pojawia się w rozmowach. Tymczasem okazuje się, że na całym globie dostępu do toalet wciąż nie ma 2,6 miliarda ludzi, w tym 980 mln dzieci. To zagadnienie na tyle istotne, że w 2001 roku powstała Światowa Organizacja Toaletowa zajmująca się rozwiązaniem problemów sanitarnych na świecie.