W angielskim stylu
Bez czego nie mogą się obejść Anglicy, zwłaszcza w porze śniadania? Oczywiście bez jajek
i bekonu. Ta propozycja zachwyci wszystkich miłośników brytyjskiej kuchni, a także tych, którzy lubią pożywnie zjeść, nie tylko o poranku. W domowych warunkach możemy przygotować bekon w prosty sposób. Wystarczy wytopić tłuszcz z boczku podczas smażenia. Pyszny smakołyk na wyciągnięcie ręki!
Kanapka klubowa z jajkiem na drugie śniadanie
Składniki:
- 2 bułki wieloziarniste
- 2 łyżki majonezu
- Rama Classic
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 jajka
- 1 pomidor
- ½ pęczka szczypiorku
- kilka liści sałaty lodowej
- Przekrój bułkę wzdłuż i posmaruj obie połówki margaryną Rama.
- Sałatę umyj i drobno pokrój, najlepiej w cienkie paski. Wymieszaj ją z majonezem i nałóż na tę połówkę bułki, która jest spodem.
- Na patelni usmaż boczek, przewróć go kilka razy tak, żeby tłuszcz zaczął się wytapiać. Po chwili rozbij obok jajka i usmaż je z obu stron. Następnie, po usmażeniu, odsącz boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Na kanapkę z sałatą połóż kolejno jajko i boczek.
- Na wierzchu kanapki ułóż wcześniej przygotowany plaster pomidora i posyp posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną kompozycję przykryj górną połową bułki.
Klasyka w domowym stylu
Czasem niewiele trzeba, by urozmaicić to, co lubimy najbardziej i do czego jesteśmy od lat przekonani. Ta domowa kanapka to propozycja idealna do zabrania na wynos o dowolnej porze dnia. Szynkę możemy zastąpić w niej dowolnym mięsnym dodatkiem, także wołowym czy drobiowym kotletem. W połączeniu z innymi składnikami będzie wtedy klasycznym, ale zdrowym i domowym burgerem.
Kanapka firmowa na drugie śniadanie
Składniki:
- 2 bułki z ziarnami
- 2 łyżki Ramy Classic
- 2 łyżki majonezu
- 60 g wędliny (szynki lub kiełbasy)
- 4 plastry sera żółtego
- 1 pomidor
- 2 ogórki (świeże lub kiszone)
- 2 liście sałaty
- Przekrój wzdłuż przygotowaną bułkę z ziarnami i każdą z połówek posmaruj Ramą Classic.
- Pokrój w plasterki wędlinę, pomidora i ogórka.
- Na dolną połowę bułki połóż liść umytej sałaty, następnie kolejno ser, wędlinę, warzywa.
- Na wierzch kanapki dodaj majonez. Na koniec przykryj całość drugą, górną połową bułki.
Warzywnie – pożywnie!
Kto powiedział, że burgery nie mogą być wegetariańskie? W ostatnich latach ich warzywne warianty przeżywają prawdziwy rozkwit popularności. Rozsmakowują się w nich także wielbiciele mięsnych dań i nic w tym dziwnego. Ta propozycja, oparta na cukinii, suszonych pomidorach i rukoli, zachwyca połączeniem smaków. Do tego ta forma podania – nikt się jej nie oprze!
Wegetariańskie kanapki na ciepło z cukinią i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 8 kromek pieczywa bez laktozy
- 20 g Ramy 100% Roślinnej
- 4 jajka
- 1 cukinia
- garść rukoli
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- 20 g wegetariańskiego twardego sera żółtego
- Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry i rozłóż na papierowym ręczniku. Posyp solą, a po kilku minutach odsącz nadmiar soków.
- Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Rozgrzej patelnię i upraż na niej pestki słonecznika.
- Ramę 100 % Roślinną wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku i dopraw solą. Przygotowaną pastą posmaruj pieczywo i połóż na nim starty ser, a następnie zapiecz w nagrzanym piekarniku.
- W misce wymieszaj plastry cukinii, rukolę, pokrojone pomidory, pestki słonecznika oraz łyżkę oliwy. Dopraw do smaku pieprzem, a następnie nałóż na połowę kromek pieczywa i przykryj pozostałymi.
- Jajka usmaż na rozgrzanej oliwie i ułóż na wierzchu każdej kanapki. Udekoruj ulubionymi ziołami
i podawaj.
Tempeh podbija świat!
Domowe burgery sprawdzą się świetnie także w roli wegańskiej potrawy! Jej królem będzie tempeh – wytwarzany z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Jego ojczyzną jest kuchnia indonezyjska i takie właśnie inspiracje smakowe odnajdziemy w tej propozycji. Będzie bardzo pożywnie, kolorowo i apetycznie!
Kanapka z tempeh
Składniki:
- 3 ciabatty
- 15 g tempeh
- 4 g Ramy 100% Roślinnej
- 20 g kiełków sojowych
- 1 średnia marchewka
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 strączek ostrej papryki
- 1 pęczek kolendry
- 8 liści sałaty lodowej
- Przekrój ciabatty na pół i usuń z nich środek. Posmaruj je Ramą i włóż na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 190° C.
- Pokrój tempeh w paseczki, a marchewkę i obrany imbir zetrzyj na tarce do osobnych miseczek. Chili i kolendrę drobno posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, obsmaż przygotowaną marchewkę z orzechami. Kiedy całość będzie już ciepła, dodaj tempeh, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, kolendrę i chili. Całość dokładnie wymieszaj.
- Jeszcze ciepły farsz zawiń w liście sałaty i ułóż między opieczonymi połówkami bułek.
Fishburger w nowej odsłonie!
Nie są nowością, ale wciąż próbują do siebie przekonać wielbicieli mięsa. Fishburgery – ile gatunków ryb, tyle wariantów ich skomponowania. W domowym zaciszu warto wykorzystać składniki, których używamy na co dzień, a które świetnie komponują się na przykład z wędzonym łososiem. Propozycja, w której połączymy go z liśćmi szpinaku i czerwoną cebulą, pomoże przekonać wszystkich niezdecydowanych.
Bajgiel z wędzonym łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 1 bajgiel z sezamem
- 1 łyżka Ramy z olejem z awokado i nutą limonki
- 3 plastry wędzonego łososia
- garść szpinaku
- ¼ cytryny
- garść kiełków
- ½ cebuli (najlepiej czerwonej)
- szczypta pieprzu
- Przekrój bajgla na pól i jego dolną część posmaruj Ramą z olejem z awokado i nutą limonki.
- Umyj i osusz szpinak, a następnie ułóż go na pieczywie. Na nim połóż plastry wędzonego łososia, dopraw szczyptą pieprzu i obficie skrop sokiem z cytryny.
- Cebulę pokrój w krążki i ułóż na kanapce, a następnie całość posyp kiełkami i przykryj drugą połówką bajgla.