Sionki znają chyba wszyscy ostrowianie – tajemnicze przejścia umożliwiają szybkie dotarcie ze Starego Rynku do przyległych kwartałów. Piesi i rowerzyści korzystają z nich niezwykle często. Dlatego wspaniałą wiadomością dla mieszkańców jest renowacja w ramach akcji „Cif. Witaj, piękna Polsko!” tej najbardziej klimatycznej sionki umiejscowionej przy Starym Rynku 33. Ostrowska lokalizacja znalazła się bowiem w prestiżowym gronie czterech miejsc odnawianych podczas 1. etapu programu.
„Cif. Witaj, piękna Polsko!” to akcja społeczno-edukacyjna, której misja to uświadamianie Polakom, jak ważne jest, by dbać o swoje otoczenie – także zewnętrzne, dzielone z innymi mieszkańcami.
Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci.
Szkolna stołówka - miejsce, do którego uczniowie ruszają tłumnie w momencie, kiedy zabrzmi dzwonek rozpoczynający przerwę obiadową. Jej przeznaczenie jest jasne – w stołówce dzieci mają zjeść główny posiłek dnia. Natomiast zapominamy, że jest to także przestrzeń, w której uczniowie się spotykają, nawiązują i podtrzymują relacje, uczą się zachowań związanych z jedzeniem posiłków poza domem, w innym środowisku niż rodzina. Stołówka powinna być więc miejscem przyjaznym i bezpiecznym, do którego najmłodsi będą chętnie przychodzić, by spożyć posiłek i wspólnie spędzić czas. Jakie czynniki decydują o tym, że stołówka będzie takim extra miejscem?
W Polsce marnuje się 9 milionów ton żywności rocznie. W tej górze jedzenia znajdują się także szkolne posiłki. Trafiają tam, bo dzieci nie mają wystarczająco dużo czasu na ich zjedzenie, a funkcjonowanie szkolnych stołówek dalekie jest od ideału. O marnowaniu żywności w szkołach rozmawiamy z Markiem Borowskim, prezesem Federacji Polskich Banków Żywności, która jest partnerem społecznym programu „Extra Szkolna Stołówka”.
Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują – czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście – o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Proponujemy jednak pójść o krok dalej i poeksperymentować w kuchni, przygotowując domowe, pyszne burgery. Nie zawsze ich podstawowym składnikiem musi być kotlet z siekanej wołowiny! Przełóżmy ulubioną bułkę różnymi domowymi smakołykami, a być może nadamy burgerom zupełnie nową jakość! Sięgnij po niezawodną garść inspiracji.