NEWSLETTER

Jesteś dzinnikarzem? Wybierz firmy z których chcesz
dostawać informacje prasową wprost na własną
skrzynke e-mail.
ZAPISZ SIĘ

WYSZUKAJ

Korzystaj z uroków pięknej jesieni. Inspiracje na domowe dania typu street food, które zjesz w plenerze

2023-10-05 14:06:00

Nadeszła piękna, złota jesień. To idealna okazja do wykorzystania jeszcze ciepłych dni oraz spędzenia czasu z najbliższymi na świeżym powietrzu. Czego nie może zabraknąć na plenerowym spotkaniu? Dobrego jedzenia! Z pomocą przychodzą nasze inspiracje na domowe dania typu street food, którymi podzielisz się z bliskimi oraz przyjaciółmi na pikniku, garden party czy posiadówce na tarasie. Zobacz, jakie potrawy przygotować i ciesz się wyjątkowo smacznymi chwilami, celebrując piękną jesień. Zapraszamy!

Piknikowa uczta dobra dla samopoczucia i podniebienia!

Chcesz w pełni wykorzystać ciepło i piękno polskiej jesieni? Poszukaj ciekawych miejsc w okolicy i wyrusz na piknik, który jest idealną formą spędzenia czasu na świeżym powietrzu. O czym musisz pamiętać, gdy planujesz wyjście? Pierwszym punktem na liście zadań jest znalezienie przyjemnej okolicy na piknikowanie. Doskonale sprawdzą się miejskie parki, które z pewnością podbiją serca zwolenników biesiadowania pod chmurką. Zaproś znajomych na wspólne wyjście, zapakuj koc oraz gry i w drogę!

Zaraz, zaraz, chyba zapomnieliśmy o bardzo ważnej rzeczy… Nie możesz wyjść z domu bez wyśmienitych dań typu street food, które przygotujesz według naszych przepisów i zapakujesz ze sobą na wynos. Co powiesz na pełne smaku wrapy z kurczakiem i warzywami? Gwarantujemy, że to wyjątkowo apetyczne i błyskawiczne danie. Przyrządzisz je w jedyne 25 minut! Jeśli jednak masz do zagospodarowania nieco więcej czasu, to wymień tortillę na chrupiącą bułkę i zrób nasze popisowe danie kuchni street food, czyli klasyczne burgery wołowe. Ciesz się ich smakiem w towarzystwie bliskich osób i pięknej przyrody!

Wrapy z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
  • 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 4 placki tortilli
  • 100 g sera gruyer
  • 200 ml mleka
  • 1 awokado
  • 200 g marynowanej papryki bez skóry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 listki sałaty rzymskiej
  • 200 g ogórków konserwowych

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w plasterki paprykę, ogórki oraz awokado, a ser zetrzyj na tarce. Umyj liście sałaty i dokładnie je wysusz.
  2. Pokrój pierś z kurczaka na cienkie płaty, a następnie dopraw je szczyptą Przyprawy do kurczaka Knorr. Później usmaż mięso na rozgrzanej patelni i odłóż na bok.
  3. Wlej mleko na tę samą patelnię, dodaj Fix Knorr i zagotuj, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Gdy na patelni powstanie sos, dodaj do niego starty ser żółty i gotuj przez minutę.
  5. Podgrzewaj tortillę przez pół minuty w mikrofalówce, a następnie posmaruj ją sosem serowym. Do wrapa dodaj liść sałaty, płat czerwonej papryki, plastry awokado, ogórki konserwowe oraz płat kurczaka.
  6. Zawiń do środka brzegi placka i zroluj je ściśle. Na koniec ułóż tortille na patelni teflonowej i opiekaj przez chwilę z każdej strony. Serwuj gotowe danie z dodatkowym sosem serowym. Smacznego!

Klasyczny burger wołowy

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 700 g chudej części wołowiny (udziec lub rostbef)
  • 100 g wołowego łoju (lub tłustej wołowiny do zmieszania z chudą)
  • 6 łyżek Sosu Hellmann's Chunky Burger
  • 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 6 bułek do burgerów z sezamem
  • 6 plastrów sera żółtego cheddar
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 6 listków sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 6 korniszonów
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel wołowinę razem z łojem na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa.
  2. Mięso razem z Przyprawą do grilla Knorr wyrób ręką i uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.
  3. Burgery wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.
  4. Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W końcowej fazie grillowania na hamburgera połóż plaster sera, aby nieco się roztopił. Równocześnie razem z mięsem grilluj plastry boczku, najlepiej na aluminiowej tacce. Boczek grilluj, aż będzie chrupiący.
  5. W międzyczasie przygotuj bułki: przekrój je na pół, opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann's. Na górną część bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.
  6. Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera z serem i przykryj go dwoma plastrami chrupiącego boczku. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą, cebulą i pomidorem. Żeby kanapka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką z korniszonem i oliwką.

Zaaranżuj swój ogródek!

Nie masz ochoty na wyjście na piknik lub garden party u znajomych? Mamy na to sposób! Urokami ciepłych dni i walorami pysznych dań możesz również cieszyć się we własnym ogródku lub na tarasie. Zadbaj o wystrój miejsca, w którym przygotowujesz ucztę. Ozdób je kolorowymi lampkami, zrób własnoręczną girlandę, przynieś lampiony z garażu i rozpocznij garden party. Jesienne dni są znacznie krótsze od letnich, więc dzięki tym gadżetom nie będziesz narzekać na mrok po zachodzie słońca. Ostatnim elementem, który wprowadzi wszystkich w odpowiedni nastrój, jest playlista zawierająca ulubione piosenki. Gwarantujemy, że w tak zaaranżowanym miejscu street foodowa uczta będzie niezwykle udana. Co na niej zaserwujesz? Polecamy Ci zapoznać się z naszymi inspirującymi przepisami!

Domowy street food, któremu nikt się nie oprze

Zapewne zdarzyło Ci się kiedyś zjeść chłodne ziemniaki. Chyba zgodzisz się z nami, że nie smakowały wtedy najlepiej? Ta doskonała przystawka wypełniona farszem, a zarazem dodatek, zdecydowanie należy do grupy dań, które zachwycają smakiem i chrupkością, gdy serwujemy je na ciepło. Gdy mówimy o street foodzie, to nie możemy pominąć klasycznej wersji przygotowania ziemniaków, czyli frytek. Chrupiące, aromatyczne i bezkonkurencyjne – nic w tym dziwnego, że zyskały popularność na całym świecie. Sposób ich przygotowania jest niezwykle prosty, dlatego spieszymy z propozycją, która z pewnością urzeknie Twoje kubki smakowe. Co powiesz na pyszne ziemniaki w nowej odsłonie – ziemniaki bolognese. Są doskonałe – chrupkie z zewnątrz, niezwykle miękkie w środku, wypełnione mięsnym farszem z sosem bolognese i zapieczone serem żółtym. Przekąska idealna! Do tego proponujemy warzywne burgery z topinamburu. To pyszna propozycja nie tylko dla wegetarian. Skusisz się? 

Ziemniaki Bolognese

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 12 ziemniaków
  • 400 g mielonego mięsa mieszanego
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese Knorr
  • 250 ml wody
  • 1 cebula
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, skrop oliwą i piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180°C. Następnie odetnij z każdego wierzch i wydrąż miąższ.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.
  3. Fix Knorr rozmieszaj z 250 ml wody i wlej na patelnię. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez ok. 10 minut.
  4. Wydrążone ziemniaki napełnij mięsem. Wierzch posyp startym serem.
  5. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 3 minuty. Zapiekaj je do momentu, aż ser się rozpuści. Gotowe podawaj z sałatą.

Warzywne burgery z topinamburu

Czas przygotowania: 35 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 400 g topinamburu
  • 250 g mrożonych warzyw
  • 1 opakowanie Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 100 g jogurtu
  • 100 g twarogu chudego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Topinambur umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Mrożone warzywa rozmroź, odciśnij nadmiar wody i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Fix Knorr wymieszaj ze 100 ml letniej wody i połącz z wszystkimi warzywami.
  3. Formuj małe burgery. Powinno wyjść ok. 16 sztuk. Następnie oprósz je ziarnami sezamu i smaż na patelni nieprzywierającej z olejem po 5 minut z każdej strony.
  4. Przygotuj dip ziołowy. Posiekaj szczypiorek. Połącz jogurt z twarożkiem. Dodaj szczypiorek oraz pieprz. Burgery serwuj z razem z ziołowym dipem.

Piknik poza domem czy wieczór w ogrodzie?

Niezależnie od tego, czy planujesz wypad na piknik z przyjaciółmi, czy organizujesz spotkanie w swoim ozdobionym ogrodzie, walory ciepłych dni jesieni oraz zaskakujące smaki street foodu mogą być obecne w każdym z tych scenariuszy. Już teraz wybierz swój ulubiony i celebruj wyjątkowe chwile w towarzystwie pysznego jedzenia oraz swoich bliskich. Smacznego!

 

WSPÓŁPRACUJEMY z:

Zaufali nam: