Pamiętajmy, że to, jak będzie wyglądać nasza planeta, nasze morza i oceany, zależy także od nas i naszych codziennych wyborów, począwszy od segregacji śmieci, poprzez oszczędzanie zasobów, w tym wody, aż po to co znajdzie się na naszym stole. Kupując produkty z dzikich ryb wybierajmy mądrze. Rio Mare pozyskuje tuńczyka ze zdrowych stad i wspiera działalność połowową o jak najmniejszym wpływie na środowisko. Świadczy o tym certyfikat MSC (Marine Stewardship Council), który gwarantuje, że ryby pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Niebieski znaczek MSC jest rozpoznawalny już przez blisko 1/3 Polaków (32%)[1] i cieszy się ich dużym zaufaniem. Obecnie znajdziemy go już na trzech produktach w portfolio marki w Polsce: tuńczyku w oliwie z oliwek oraz sałatkach Insalatissime z ciecierzycą i tuńczykiem, i Insalatissime z komosą ryżową i tuńczykiem. Produkty te doskonale sprawdzą się jako przekąska, szybkie danie lub lunch. Mogą być również składnikiem innych potraw.
[1] Dane na podstawie badania przeprowadzonego na zlecenie MSC przez niezależną agencję badawczą GlobeScan od stycznia do marca 2022 r. Cykliczne badania przeprowadzane w 23 państwach przez GlobeScan to jedne z największych na świecie badań konsumentów ryb i owoców morza, obejmujące ponad 25 tys. respondentów z całego świata, w tym ponad 20 tys. konsumentów ryb i owoców morza. Powyższe dane dotyczą wyników dla Polski, gdzie przebadanych zostało 734 respondentów, w tym 610 konsumentów ryb i owoców morza.
Smażona dynia z Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą
Składniki na 4 porcje:
- 4 x Rio Mare Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą
- 800 g świeżej dyni pokrojonej na kawałki
- kilka gałązek rozmarynu
- 60 g oliwy extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jeśli kawałki dyni są zbyt duże, pokrój je na mniejsze części. Podsmaż na nieprzywierającej patelni z oliwą z oliwek, szczyptą soli i kilkoma gałązkami rozmarynu, aż będą miękkie i złociste.
- Ugotowaną dynię ułóż na 4 talerzach. Dobrze wymieszaj Insalatissime, a następnie rozłóż łyżką na każdym talerzu obok dyni.
- Podawaj na ciepło.
Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem
Składniki na 4 porcje:
- 150 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
- 400 g makaronu
- 200 g sera np. cheddar
- 50 g parmezanu
- 50 g masła
- 40 g mąki
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietany
- natka pietruszki
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.
- Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.
- Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.
- Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Wrap z tuńczykiem
Składniki na 4 porcje:
- 4 tortille
- 4 x 80 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 dojrzałe awokado
- 4 łyżki majonezu
- 2 marchewki
- 50 g mieszanych sałat
- ½ cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Obierz i zetrzyj marchewki, pomidory pokrój w kostkę. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój.
- Podgrzej patelnię nieprzywierającą na małym płomieniu, dodawaj pojedynczo tortille i smaż na sucho przez ok. 30 sekund po obu stronach. Zdejmij z patelni.
- Rozsmaruj łyżkę majonezu na każdej tortilli, ułóż plasterki awokado i odsączonego tuńczyka, udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami, startą marchewką i sałatką.
- Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli i posyp pieprzem. Zwiń ciasno tortille, upewniając się, że nadzienie się nie wydostanie. Podgrzej szybko na patelni, przetnij na pół, na ukos i podawaj.
Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek (160 g)
- 350 g krótkiego makaronu
- 200 g mozzarelli
- 30 g tartego parmezanu
- 100 ml śmietanki
- 100 g krojonych pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta oregano kilka listków bazylii
- 20 g oliwy z oliwek extra vergine
- sól
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.
- Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.
- Możesz też połączyć wszystkie składniki, przełożyć do naczynia do zapiekania i podpiec przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem
Składniki na 4 kanapki:
- 3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
- 8 kromek chleba tostowego
- 160 g sera cheddar lub emmentaler
- 1 łodyga selera
- gałązka pietruszki
- 1 twardy pomidor
- 1/4 czerwonej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 30 g masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj seler, cebulę i pietruszkę. Włóż do miski. Dodaj odsączonego tuńczyka, majonez i musztardę - dokładnie wymieszaj widelcem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pomidora pokrój w cienkie plasterki, posmaruj jedną stronę kromek chleba masłem i połóż je na arkuszu papieru pergaminowego masłem do dołu.
- Rozgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką i upiecz cztery kromki chleba masłem do dołu. Na wierzchu dodaj odrobinę sera, mieszankę z tuńczyka, plasterki pomidora i więcej sera. Zamknij pozostałymi czterema kromkami chleba, upewniając się, że posmarowana masłem część jest skierowana do góry.
- Delikatnie ułóż kanapki na patelni. Smaż na złoto najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Lekko dociskaj szpatułką, aż ser będzie lepki. Zdejmij z ognia, przekrój na pół i podawaj od razu.