Przenieś kuchnię pod chmurkę. Jedzenie w plenerze to jest to!
Wiosna i lato to czas różnorodności. Mowa nie tylko o ogromniej ilości owoców i warzyw, które kuszą na straganach i pozwalają w smakowity sposób urozmaicić codzienne posiłki. W tym okresie chętnie opuszczamy domy i mieszkania, by jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. A ono potrafi zaostrzyć apetyt! Sprawdź, jak prosto jest zorganizować posiłek w plenerze niezależnie od tego, czy dysponujesz własnym ogrodem, czy możesz polegać wyłącznie na miejskim parku. Dla chcącego nic trudnego!
Gdy mowa o jedzeniu w plenerze wielu z nas odruchowo przychodzi na myśl grillowanie. Nic dziwnego. Wystarczy krótki spacer w pogodny weekend w rejonach działek czy ogrodów, by poczuć aromat charakterystyczny dla grillowanych przysmaków. Uwielbiamy spotkania przy grillu ze względu na ich luźny i niezobowiązujący charakter, a także, rzecz jasna, najróżniejsze dania, które można łatwo przyrządzić. Zaskocz rodzinę i znajomych czymś innym niż tylko kiełbaski. Na talerzach fantastycznie będą prezentować się amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajem. Na ruszcie bez problemu przyrządzisz także ryby i owoce morza. Może skusisz się na grillowane owoce, np. ananasa lub arbuza? Letnie spotkanie pod chmurką to świetna okazja, by popuścić wodze kulinarnej fantazji.
Amerykańskie burgery z pieczarkami i sadzonym jajkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Inspiracja dla tych, co nie mają ogródka
Właściciele kawałka zielonej przestrzeni w postaci ogrodu lub działki to prawdziwi szczęściarze. Nie zaliczasz się do tego grona? Nie załamuj rąk i nie zamykaj się w mieszkaniu. Szkoda lata! Nawet w centrum ruchliwego miasta można znaleźć zaciszny i zielony zakątek – park. Skrzyknij znajomych, spakujcie piknikowe koce i przygotujcie frykasy, które umilą wam wypoczynek. Po zrobione przez ciebie muffinki a la pizza znajomi będą ochoczo sięgać.
Aby w pełni skorzystać z czasu na świeżym powietrzu, zadbaj też o dodatkowe rozrywki. Zapakuj gry planszowe – wiele z nich ma wersje kieszonkowe, które łatwo ze sobą zabrać. Zestaw do badmintona czy piłka też się przydadzą dla rozruchu! Jeśli zabierasz ze sobą dzieci, znajdź lokalizację położoną blisko placu zabaw. Nikt nie będzie narzekać na nudę.
Muffinki a la pizza
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 10
Składniki:
Sposób przygotowania:
Poznaj najbliższą okolicę – może cię zaskoczyć!
Masz wolny dzień, a wszystkie prognozy wskazują na to, że pogoda będzie jak marzenie? Zaplanuj wycieczkę, która pozwoli ci zobaczyć okolice miejsca zamieszkania z nowej perspektywy. Od dawna mówisz o wyjeździe nad pobliski zalew, słyszałeś o malowniczej polanie albo klimatycznych ruinach zamku? Nie odkładaj planów w nieskończoność. Jednodniowy albo kilkugodzinny wypad nie wymaga poważnej logistyki. Nawet początkujący podróżnik poradzi sobie z tym zadaniem. Pamiętaj, by zabrać ze sobą przekąski, które łatwo spakować. Kanapki wydają się oczywiste, ale swój jadłospis możesz rozszerzyć o kremowy szpinak w cieście francuskim albo poręczne paszteciki z farszem mięsnym lub warzywnym. Nie zapomnij o serwetkach i zapasie wody.
Kremowy szpinak w cieście francuskim
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Daj się oczarować pięknym okolicznościom przyrody!
Gdy już odnajdziesz w sobie żyłkę wędrowca, wiosnę i lato wykorzystaj na dłuższe piesze wędrówki. Weekendowe wypady pozwalają skutecznie odpocząć i przewietrzyć głowę, w której na co dzień aż huczy od bieżących spraw i obowiązków. Spokój, jaki odnajdziesz w lesie, górach lub podczas przemierzania nadmorskich wydm jest nie do przecenienia. W takich warunkach musisz być jednak przygotowany na to, że z dala od cywilizacji trafienie na sklep, restaurację czy budkę z jedzeniem może okazać się niemożliwe. Zapakuj do plecaka bagietkę serową z kurczakiem, a głód cię nie zaskoczy. Oprócz zapasu napojów, znajdź w bagażu miejsce na coś słodkiego. Czekoladowa przekąska doda sił podczas wędrówki.
Bagietka serowa z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Plan awaryjny na wypadek deszczu
Przez cały tydzień czekaliście na weekend. Studiowaliście mapy, szykowaliście piknikowe akcesoria i rozrywki dla całego rodziny, a tu… klops! I wcale nie mamy na myśli smacznego dania w garnku. Pogoda bywa nieprzewidywalna i potrafi pokrzyżować plany. Ale nie załamujcie się!
Piknik można również zorganizować w domu. Jeśli bardzo tęsknicie za jego klimatem, koc można rozłożyć nawet na środku salonu i zaproponować bliskim zjedzenie obiadu inaczej, niż siedząc przy stole. Deszcz za oknem sprawia, że nic ci się nie chce i od razu tracisz humor? Zaproś przyjaciół – wesołe towarzystwo szybko poprawi nastrój. Możecie wspólnie przygotować domową pizzę. Nie od dziś wiadomo, że w kuchni są najlepsze imprezy. Patelnię grillową lub piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenie specjałów kojarzonych z grillowaniem, np. piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym. Po smacznym posiłku zagrajcie w kalambury, ułóżcie skomplikowane puzzle albo zróbcie maraton z ulubionymi filmami. Niepogoda to nie powód, by zamykać się w domu w samotności.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET